Ett brutet ben och aldrig mer densamme.

En bibelöversättare kom körande för att hinna till ett lunchmöte, men fick stanna bilen eftersom man höll på att lyfta av lådor från en lastbil. ”Jag får väl gå då”, tänkte hon lite surt. När hon gick förbi bilen såg hon att lådorna var märkta med ”Nya testamentet på markweeta”. Nu skämdes hon för att hon var irriterad över att bli några minuter sen till ett möte – hur länge hade de markweeta-talande fått vänta på sitt Nya testamente?

Edwin Kiptinness var en av männen som lastade av lådorna med Nya testamenten från lastbilen. Det här är hans berättelse om sin väg till Guds Ord:

”Jag minns den regniga dagen i augusti 1962. Jag var uppe i bergen och klättrade upp i ett högt träd, men jag föll ner och bröt benet. Jag hade aldrig förut känt en sådan fruktansvärd smärta. Mitt ben och mitt liv blev aldrig mer detsamma.

Under tio månader låg jag på sjukhus och någonting måste jag ju göra, så jag började att läsa en Bibel på nandi, ett språk som är besläktat med mitt språk marakweet och som jag förstod.

Jag gillade Gamla testamentets fängslande berättelser. Den om Röda havet är fortfarande en gåta för mig. Så kom jag till Jesaja bok och där stod ”… dina synder ska bli vita som snö.”  Här använde nandispråket ett lånat uttryck som jag inte förstod, för det fanns inte något ord för ”snö” på mitt språk. Jag kunde inte riktigt släppa detta, utan tänkte ”språk skiljer sig åt”.

Jag fortsatte att läsa, men framme vid 1 Korintierbrevet, kapitel 3 måste jag stanna till. Ordet för “fundament” var “lumeiyot”, som på mitt eget språk betydde “höra”. ”Något måste göras! Mitt folk måste få läsa på det språk de bäst förstår”, tänkte jag.

Jag var fast besluten att läsa igenom hela Nya testamentet och under tiden jag läste, förändrades mitt liv och jag tog emot Jesus som min Frälsare.

Lång tid efter att jag lämnade sjukhuset, fanns denna längtan kvar: att mitt folk skulle få läsa bibelordet på sitt eget språk och så kunna förstå det. Vilken glädje när översättningen slutligen var färdig efter 26 år!

Jag blev verkligen välsignad genom ett brutet ben”, avslutar Edwyn.