Varför alfabetisering är så viktigt?

[vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ width=”1/1″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default”][vc_column_text]Alfabetisering, lära sig läsa, skriva och räkna är en grundläggande kunskap för oss människor för att kunna utvecklas och växa som individer. I många länder är utbildning något självklart, medans i andra länder och delar av världen är det bara de lyckligt lottade som får del av det. Ta en stund och se denna video som kort beskriver hur det ser ut med läskunnigheten i världen idag.

Folk&Språk bedriver idag ca 500 läsklasser i Togo och Kamerun bland minoritets språk ute på landsbygden. 85% av våra elever är kvinnor av den enkla anledningen att dom gifts bort som unga, får barn och som dom behöver ta hand om. Giftermålet sker ofta i 13-14 års åldern vilket innebär att dom inte blir klara med skolan och fångas i en spiral av analfabetism. Resultatet blir att dom inte känner till sina rättigheter, förstår inte vikten att deras barn går i skolan utan tycker det är bättre att som hjälper till på fältet och med andra hushållssysslor. Det blir en ond spiral av fattigdom och sjukdom.

Genom att lära dom att läsa och skriva öppnas en helt ny värld för dessa kvinnor, en värld av möjligheter.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ width=”1/1″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default”][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=Qy0IAt6mvqo”][/vc_column][/vc_row]